Expoziție - Dan Perjovschi Muzeu

Jun-20

31 mai - 14 iulie 2024
Muzeul Județean Mureș - Secția de Artă are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției Dan Perjovschi - Muzeu / Múzeum / Museum, care va avea loc vineri, 31 mai 2024, începând cu ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, în prezența artistului.
Palatul Culturii din Târgu Mureș, etaj 2 - sala de expoziții temporare.
Perioada de vizitare: 31.05 - 14.07.2024
Vernisaj: vineri, 31 mai 2024, ora 18:00
Curator: Eliodor Moldovan
Lipsit de orice ambiguitate, titlul ne introduce direct în tema propusă de expoziția lui Dan Perjovschi de la Târgu Mureș. Comentator acerb al tensiunilor și bulversărilor sociale, culturale, politice, Perjovschi reia și amplifică, cu această ocazie, o temă recurentă în practica sa artistică: muzeul contemporan. Conectat de peste 30 de ani la circuitul global al muzeelor importante de artă, Dan Perjovschi nu putea ignora acest prim strat al realității lui imediate pentru a-l comenta, ilustra, chestiona sau, uneori, a-l critica direct.
O instituție pe care ne-o dorim "deschisă publicului, accesibilă și incluzivă, care susține diversitatea și sustenabilitatea.." (extras din ultima definiție I.C.O.M. a muzeului, 2022) este, adeseori, de mulți ani și pe multe meridiane, o instituție aflată în diverse crize, supusă tot mai mult unor presiuni financiare, politice, ideologice samd, la care noi adăugăm, cu specificitate, o serie de inadecvări indigene.
Având ca punct de reper cartea "Muzeologie radicală" a autoarei britanice Claire Bishop, pe care Dan Perjovschi a ilustrat-o cu desene incisive despre contextul muzeal internațional, expoziția de la Palatul Culturii se adresează și scenei muzeale românești și locale, aflate într-o nevoie evidentă de reinventare și adaptare, dar mai ales publicului larg, celor ce îndrăgesc acest microunivers menit să încapsuleze "mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane".
"Muzeu / Múzeum / Museum" beneficiază de contribuția generoasă a mai multor muzee importante din Europa (unde artistul a avut proiecte) care au trimis publicații de artă și cataloage cu expoziții permanente sau temporare de referință și pe care le punem la dispoziție publicului în cadrul expoziției.
Totodată, vizitatorii sunt invitați să-și lase propria contribuție în termeni de nevoi, înțelegere, critică sau empatizare cu sectorul muzeal.
Este prima expoziție dintr-o serie pe care ne-o propunem, Muzeul în oglindă, care să abordeze (auto)critic staze și dinamici din circuitul muzeal.
Dan Perjovschi (n. 1961) trăiește și lucrează la București și Sibiu. Între 1985 și 1990 a lucrat ca muzeograf la Secția de artă a Muzeului Țării Crișurilor Oradea. În primii ani de după căderea comunismului lucrează la departamentul de tineret (și ulterior de artă) al Ministerului Culturii și organizează primele expozitii internaționale ale scenei de artă tinere. Din 1990 colaborează și ulterior se angajează la Revista 22 unde activează până azi. ["Și astăzi subiectul instalațiilor mele desenate e politic, social și cultural. La fel cum e structurat 22-ul"].
A început să deseneze „direct pe arhitectură” în 1995 la Franklin Furnace din New York, primul proiect celebru fiind în 1999, la Bienala de la Veneţia, unde a desenat pe podeaua pavilionului.
În 35 de ani a făcut peste o sută de expoziții personale sau de grup în muzee de artă modernă și contemporană din lume (Tate Modern, MoMA New York, Centre Pompidou, Ludwig Köln, MOT Tokyo, Galeria Națională Ljubljana etc) și a participat la cele mai importante bienale de artă (Veneția, Sydney, Lyon, Sao Paolo, Jakarta, Off Bienale Budapesta, Periferic Iași, Art Encounters Timișoara etc).
Face ce a visat întotdeauna să facă, merge prin lume desenând-o.

- - -
Finanțator MJM: Consiliul Județean Mureș.
Parteneri: Asociația Atrium Musei, Visit Mures, Villa Vinea.
Cu sprijinul: MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Kunstmuseum Ravensburg, Kunstverein Hannover, Moderna galerija Ljubljana, WIELS | Contemporary Art Centre, Ludwig Forum für Internationale Kunst - Aachen, Museum of Modern Art in Warsaw, Van Abbe Museum, Museum of Contemporary Art Kiasma, PUNCH Bookshop Bucharest, Museum Ludwig - Köln, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
Parteneri media: Zi de zi, Agerpres, Radio România Actualități, Propagarta, Modernism.ro, Evenimente muzeale, Duna TV, Erdely FM, Erdely TV, Gaga, Kronika, Kultura, Marosvsrhelyiek.ro, Marosvásárhelyi Rádió, Nepusjag, Punctul, Szekelyhon, TVR.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay