Cotidianul reîncadrat

Dec-12

Muzeul Județean Mureș - Secția de Istorie, împreună cu Asociația Audiovizuală Transilvană din cadrul Departamentului Media a Universității Sapientia Cluj-Napoca, organizează expoziția „Cotidianul reîncadrat. Arhiva fotografică a lui TÖRÖK GÁSPÁR”
Vernisaj: joi, 12 decembrie 2024, ora 18.00
Perioada de vizitare: 12 decembrie 2024 - 13 aprilie 2025
Locație: Secția de Istore, Cetatea Târgu Mureș, str. Avram Iancu 2
Curatori: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Újvári Dorottya
Ce dezvăluie colecția de imagini realizate de un fotograf despre el însuși și despre istoria fotografiei? Digitalizarea fotografiilor lui Gáspár Török (1934–2019) constituie un bun prilej pentru interpretarea fotografiei, care și-a găsit locul în cultura urbană din Târgu Mureș. Timp de zeci de ani, fotograful autodidact a realizat, cu perseverență, fotografii pentru propria plăcere, și-a construit în mod conștient o carieră de fotograf amator în cadrul Clubului de Fotografie Marx József și a străbătut lumea saloanelor internaționale de fotografie cu lucrările sale încă din perioada socialismului. În anii pensionării, acesta s-a ocupat de istoria fotografiei transilvănene ca îndeletnicire. Ampla sa moștenire fotografică face chiar și din opera sa un subiect de cercetare a istoriei fotografiei, în cadrul acestei expoziții.
Török Gáspár era pasionat de expoziții și, uneori, simțea nevoia să prezinte ceea ce considera a fi lucrările sale cele mai caracteristice și de succes. Spunea adesea, în interviuri, că „orice lucru obișnuit, pe lângă care alții trec, poate fi interesant pentru mine. Trebuie să descopăr unicul din el” (vezi: Bölöni Domokos, Népújság, 29 iulie 1999, p. 5). Termenul «cotidian încadrat» din titlul expoziției se referă la această abordare, în timp ce curatorii expoziției realizează, de asemenea, o reîncadrare. În deplină cunoștință de cauză a patrimoniului fotografic al lui Török Gáspár și prin prezentarea contextelor istoriei fotografice, reîncadrăm imaginea pe care un fotograf o prezintă despre sine într-o expoziție personală. Totodată, evidențiem posibilitățile de creație fotografică în anii socialismului: instituțiile, genurile picturale și tendințele care au condiționat realizarea imaginilor și participarea fotografilor din România la „marea” istorie a fotografiei.
Detalii pe www.muzeulmures.ro

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay