Alice in wonderland

Jun-13

13 iunie 2024
Rezervările se fac telefonic la numărul de telefon: 0771708609
Teatrul pentru Copii și Tineret ,,Gulliver”
Regia: Ana Crăciun Lambru
Scenografie: Elena Iorga
Distribuție: Elena Emandi, Adina Ariton, Andrei Ciugulea, Cosmin Cosma, Miruna Dobrotă, Andrei Dombrovschi, Aurelian Iorga, Nicole Lungu, Andrei Midișan, Nicoleta Miru-Cosma, Eduard Șișu, Valeria Taban, Lică Danilă, Elena Marin, Ramona Păuc, Gina Geru.
Elemente de video mapping: Andrei Cozlac, Radu Mațin, Ivona Dorohoianu
Muzica originală: Andrei Midișan
Concept păpuși și costume: Alexandra Budianu
SINOPSIS Spectacol
Spectacolul ”Alice în Wonderland” se remarcă, în primul rând, prin faptul că adresează o temă pe cât de sensibilă, pe atât de necesară pentru tineri: fenomenul bullying și felul în care acesta afectează dezvoltarea adolescentului, starea de sănătate mentală și emoțională a acestuia.
Deopotrivă, sunt atinse și alte subiecte implicite, de o importanță majoră pentru adolecenți, precum: provăcările relației copil-părinte și gestionarea acestora, nevoia de comunicare, de relaționare și de conectare, nevoia de apartenență, de acceptare și de a fi înțeles, descoperirea și asumarea propriei indentități, acceptarea de sine, dobândirea încrederii de sine etc.
Rezultă, așadar, un proiect curajos și inedit, o provocare pe care atât regizoarea Ana Crăciun Lambru, cât și Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” și-o asumă cu încredere și cu convingerea că abordarea și tratarea acestor teme este esențială și necesară, iar teatrul poate, prin mijloace artistice și creative – inclusiv elemente specifice teatrului de animație, facilita, cu succes, acest demers.
Spectacolul "Alice în Wonderland", de la Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” spune povestea unei preadolescente care nu mai poate face față vieții ei, simțindu-se copleșită de prea multă presiune la școală, din partea mamei ei care îi solicită perfecțiune, de neputința și nevoia ei de a se integra în această lume. Iar atunci când ajunge într-o clinică pentru boli mentale, după ce experimentează un eveniment traumatic din viața ei, încearcă să evadeze din realitate, găsind refugiu într-o poveste fantastică din copilărie.
Spre deosebire de izolarea instituției, lumea din imaginația lui Alice este extraordinară, aventuroasă și lipsită de limite. Este o lume în care nimic nu pare imposibil, nefiind condiționată sau restrânsă de legile fizice ale lumii reale, de timp sau spațiu. Este o lume populată de personaje interesante, inspirate de povestea originală ”Alice în Țara Minunilor”. Alice suprapune această lume peste percepția ei despre lumea reală, fiecare personaj din Wonderland având un corespondent în clinică.
Ana Craciun Lambru, cea care semnează regia spectacolului, mărturisește motivația din spatele alegerii acestei teme și abordari: ”Deși am în plan acest spectacol de peste 10 ani, abia acum această poveste e mai aproape de mine. Pornind de la poveștile Melaniei Medeleanu, de la Asociația ”Zi de Bine”, despre situația actuală a preadolescenților și adolescenților care se confruntă tot mai mult cu anxietate și depresie, alături de alte povești ale copiilor și tinerilor care trec pe lângă mine și îmi lasă un semn, am hotărât că acum e timpul ca Alice să își spună povestea și să vorbească celor de vârsta ei.
Tinerii au nevoie să vadă reprezentări ale poveștilor lor pe scenă și în filme, să înțeleagă că noi, adulții îi vedem și îi auzim, că nu sunt invizibili.”
"Alice în Wonderland" este un caleidoscop impresionant de mijloace de expresie artistice și ipostaze scenice inedite și surprinzătoare, inspirat coordonate de regizoarea spectacolului, Ana Crăciun Lambru, cea care semnează, de asemenea, textul și versurile ce stau la baza acestei puneri în scenă. Îmbinând fascinația aparte a teatrului de umbre cu muzica live, arta mânuirii păpușilor cu secvențe dinamice de expresivitate corporală, completată de interpretarea artistică, jocul păpușilor humanet cu elemente de proiecție și video mapping, universul lui "Alice în Wonderland" e încărcat de simboluri, mesaje și, mai presus de toate, de emoție și simțire.
În plus, versatilitatea elementelor de decor, realizate de scenografa Elena Iorga, maximizate scenic printr-o rigoare tehnică impresionantă, se împletește perfect cu puterea de sincronizare a întregii echipe ”Gulliver”. Spectacolul include întreg colectivul artistic al teatrului, aducând în scenă o distribuție numeroasă: Elena Emandi, Adina Ariton, Andrei Ciugulea, Cosmin Cosma, Miruna Dobrotă, Andrei Dombrovschi, Aurelian Iorga, Nicole Lungu, Andrei Midișan, Nicoleta Miru- Cosma, Eduard Șișu, Valeria Taban, Lică Danilă , Elena Marin, Ramona Păuc, Gina Geru.
Elementele de video mapping realizate de Andrei Cozlac, împreună cu Radu Marțin și Ivona Dorohoianu, conferă o atmosferă aparte, întregind universul încărcat de emoții al lui Alice, asigurând, totodată, stilul modern, puternic electrizant al spectacolului. La aceasta contribuie, în egală măsură, muzica originală creată de Andrei Midișan, care oferă un sound cool-punk-rock, adaugând vibrație și cadență distinctă poveștii.
Accentele de culoare și tonul avangardist sunt punctate original de Alexandra Budianu, cea care a realizat conceptul păpușilor și costumele din spectacol.
Rezultă, astfel, o experiență artistică intensă, vibrantă și hipnotizantă, un cumul de trăiri vii și autentice, pe care publicul le va savura din plin.
”Alice în Wonderland” un spectacol complex și cuprinzător, ce deschide un orizont nou către sfera sensibilă a emoțiilor. Este, de fapt, este despre fiecare din noi. Și, mai ales, este despre fiecare adolescent care are nevoie să vadă, să simtă și să înțeleagă că povestea lui nu e singura.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay