Palatul Culturii

Un weekend prelungit în județul Mureș

Cu o istorie bogată care datează de mai bine de 750 de ani, județul Mureș este situat în zona centrală a podișului Transilvaniei și este recunoscut pentru peisajul pitoresc și stațiunile pe care le are în zonă. Un singur weekend nu este suficient pentru a vizita tot ceea ce are de oferit acest județ, însă un weekend prelungit te va ajuta să îți formezi o părere despre aceste meleaguri multietnice în care există o mulțime de obiective interesante care merită atenția turiștilor.
 
În județul nostru vei descoperi mâncare delicioasă, monumente deosebite, clădiri istorice și una dintre cel mai bine îngrijite grădini zoologice din România. Am pregătit pentru tine un itinerar de 5 zile în județul nostru, în care vom bifa atât atracțiile cunoscute, cât și cele mai puțin cunoscute, 5 zile pline de istorie, aventură și relaxare.
 
Ziua 1
 
O plimbare prin Târgu-Mureș dă startul acestui itinerar. În acest oraș sunt locuri foarte frumoase care merită vizitate: de la monumente arhitecturale, la parcuri și la instituții culturale. Ia la pas fiecare străduță și descoperă orașul într-un mod diferit decât l-ar prezenta un ghid.
 
Începe-ți periplul de la colțul Palatului Culturii, unde se află biroul de informare turistică. Aici vei fi îndrumat către toate obiectivele turistice care merită atenția ta din oraș. O plimbare pe strada principală din centru te va duce la Palatul Culturii și Palatul Administrativ, acest colt architectural în stil Art Nouveau, ale căror acoperișuri mai colorate le vei observa din depărtare. Vizitează Palatul Culturii și descoperă capodopera cuplului de arhitecți Komor Marcell și Jakab Dezső, datând din anii 1911-1913. Acestea se află în capătul de sud-vest al Pieții Trandafirilor de-a lungul căreia vei găsi și câteva terase drăguțe unde poți să te oprești să savurezi o cafea sau să te bucuri de un brunch delicios. 
 
Sinagoga din Târgu Mureș este și ea o atracție turistică vizitată de cei care ajung în acest oraș, fiind una dintre cele mai mari din Transilvania și care găzduiește în curte un muzeu dedicat vieții și istoriei comunității locale evreiești, denumit Colțul Izrael.
 
Pentru pasionații de istorie, Cetatea Medievală este un obiectiv care trebuie să se afle pe lista locurilor de vizitat. Aceasta datează, în forma actuală, de la începutul secolului al XVII-lea și are o suprafață de 4,3 ha sub formă de incintă fortificată și 7 bastioane unite prin ziduri înalte de 10 m. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie, dar și o galerie de artă și muzeul Universității UMFST din Târgu Mureș.
 
Tot în plimbarea de-a lungul Pieței Trandafirilor poți descoperi și Muzeul de Etnografie și Artă Populară aflat în Palatul Toldalagi, unde poți admira și expoziția premiată - Mureșeni în tranșeele Marelui Război. 
 
Ca să încheiem cu ceva diferit această zi, îți recomandăm să ajungi și o vizită la Grădina Zoologică. Este cea mai mare din Transilvania și deține aproximativ 500 de specii de animale diferite. Dacă ești în vacanță cu copiii, cu siguranță acest loc va fi și pe placul lor.
 
Ziua 2.
 
Dacă în prima zi am optat pentru viața urbană, în ziua 2 venim cu câteva propuneri de atracții în afara orașului și mai exact, câteva destinații în natură și ceva pentru iubitorii de adrenalină. Parcul Național Călimani este o zonă care merită văzută dacă ajungi în județul nostru. Parte a Carpaților Orientali, Călimanii sunt unii dintre cei mai masivi munți din România, iar dacă se nimerește să fii pasionat de drumeții chiar îți recomandăm traseul spre vârful Pietrosul (2100m) cel mai înalt vârf, sau cel spre Scaunul Domnului. Ambele îți vor oferi un peisaj absolut superb!
 
Dacă tot ai pornit în această direcție, oprește-te în Reghin, oraș medieval săsesc, unde poți vizita Biserica Evanghelică, Biserica din lemn, Fântâna cu Steme sau muzeul etnografic în aer liber Anton Badea. Tot aici poți face o vizită la unul din altelierele de lutieri, Reghinul fiind și singurul oraș din țară în care se fabrică instrumente muzicale cu corzi. Intră la biroul de Informare turistică pentru mai multe detalii. 
 
 
Ziua 3.
 
Puțin mai aproape de Târgu Mureș se află două castele pline de istorie: Castelul Teleki și Castelul Kemény.
 
Castelul Kemény sau “Comoara Mureșului” a fost construit inițial în stil gotic-renascentist, căpătând forme de baroc târziu, după anul 1818. Acesta se găsește în localitatea Brâncovenești din județul Mureș și datează din 1558. În prezent poate fi vizitat, fiind retrocedat și administrat de urmașii familiei Kemény, ultimii proprietari dinainte de naționalizare. Ceea ce este de remarcat la acest castel sunt cele 4 turnuri și pitorescul balcon cu console de piatră deasupra intrării.
 
Castelul Teleki, o altă comoară a Văii Mureșului, se află în localitatea Gornești, la 17 km de Târgu Mureș și a fost construit în stil baroc între 1772 – 1803, sub îndrumarea a trei generații ale familiei Teleki. Castelul se aliniază așa-numitelor palate Grassalkovich, caracteristic fiind planul în formă de ”U” al clădirii, care dispune și de un frumos parc, amenajat în stil englezesc..
 
Continuă cu stațiunea Sovata, locul potrivit pentru orice categorie de vârstă, figurând printre cele mai căutate stațiuni de către turiștii români și străini pentru posibilitățile teraupeutice și de relaxare pe care zona le oferă. Cunoscută drept stațiunea lacurilor sărate, la Sovata se găsește cel mai mare lac heliotermic din lume și singurul lac heliotermic sărat din Europa, fiind înconjurat de o vegetație abundentă - Lacul Ursu.
 
Tot în Sovata poți opta pentru un traseu tematic în jurul lacului Ursu, și anume Drumul Sării. Acesta parcurge un traseu care înconjoară lacurile din stațiune, ajungând astfel și la Muntele de Sare și care dispune de panouri informative cu ajutorul cărora vei descoperi informații interesante despre ecosistemul ariei protejate de cca. 70 ha. O plimbare lejeră în jurul lacului Ursu te poate conduce la Turnul Belvedere situat deasupra stațiunii, din vîrful căruia se deschide o panorama frumoasă spre orașul de jos.
 
Ziua 4.
 
Dedică o zi întreagă plimbărilor prin cetatea Sighișoarei și în împrejurimi. La doar 54 km de Târgu-Mureș, cetatea aduce anual mii de turiști din întreaga lume. Cetatea a fost construită de sași începând cu secolul al XII-lea, zidurile aveau aproape un kilometru, iar turnurile de apărare aparțineau breslelor de meșteșugari.
 
Cetatea, aflată pe lista patrimoniului Mondial UNESCO merită vizitată datorită aerului său medieval, cu străzi pietruite, Turnului cu Ceas, Scărilor Acoperite din lemn și a clădirilor, care și-au păstrat aspectul medieval până în prezent. În această cetate se presupune că s-a născut și domnitorul Vlad Țepeș cunoscut de cei de peste hotare drept Contele Dracula.
 
Dacă timpul permite, aproape de frumosul oraș medieval la doar 8 km se află și Platoul Breite, unde poți îmbrățișa copaci vechi de mai multe secole. Acest loc este recunoscut drept cea mai mare pajiște cu stejari si goruni multiseculari din Europa central-estică. În această rezervație se află peste 600 de arbori cu vârste cuprinse între 350 și 450 de ani, însă există și câteva exemplare care au atins vârsta de 800 de ani.
 
Nu departe de aici, în localitatea Criș, comuna Daneș, poți admira poate cel mai frumos castel renascentist din Transilvania. Castelul Bethlen a fost construit începând cu secolul al XV-lea, iar ansamblul a rămas în proprietatea familiei Bethlen până la naționalizare. Castelul impresionează mai ales cu Turnul Arcașilor, un donjon cilindric dispus pe 5 nivele, dar și cu aripa cu arcade, care datează din 1559.
 
Ziua 5.
 
La doar 20 km de Sighișoara, Saschiz te poartă într-o cu totul altă lume. Localitatea a devenit cunoscută vizitelor repetate ale – pe atunci – prințului Charles, în prezent Regele Marii Britanii, însă acesta nu este singurul motiv pentru care oamenii au ajuns să viziteze acest loc. Aici se află biserica fortificată care aparține patrimoniului mondial UNESCO și de asemenea și ceramica albastră de Saschiz.
 
Dacă dorești să afli mai multe despre arta lutului și să învârți roata olarului prin istoria sașilor, trebuie să ajungi la Atelierul de Ceramică din Saschiz. Cunoscută sub denumirea de sgrafitto, tehnica presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut. Ceramica albastră de Saschiz realizată printr-o tehnică veche de sute de ani prinde viață în mâinile unui tânăr pe nume Marinel Györfi.
 
La doar câțiva km de Saschiz se află alte două biserici fortificate, moșteniri culturale și arhitecturale ale sașilor din Transilvania, și anume biserica din Archita și cea de la Apold. Astfel, poți avea o zi dedicată culturii sașilor.
 
Acestea ar fi doar o parte din minunățiile pe care le poți vedea în județul nostru, iar lista poate continua. Județul Mureș nu este de evitat. Avem o istorie atât de bogată și o arhitectură atât de complexă, încât merită să petreci câteva zile în această zonă multietnică și multiculturală. 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay