castel teleki Gornesti

Turul castelelor | Valea Mureșului Superior

Județul Mureș se remarcă, printre altele, ca fiind județul cu cele mai multe castele și conace din România. Potrivit Institutului Național al Patrimoniului, în România există peste șase sute de castele, conace și moșii. Dintre acestea, aproximativ patruzeci se găsesc pe teritoriul județului Mureș, făcând parte din moștenirea patrimoniului arhitectural ce aparține nobilimii maghiare din Transilvania.

Turul castelelor de pe Valea Mureșului Superior reprezintă o modalitate de a pune în valoare aceste comori arhitecturale, ca atracții turistice ale destinației pe care o reprezintă. Turul include castelele Kemény (Brâncovenești), Rákoczy-Bornemisza (Gurghiu), Teleki (Gornești), Teleki (Dumbrăvioara), Máriaffi (Sângeorgiu de Mureș), pe care le vom lua pe rând în cele ce urmează.

Traseul propus și testat de noi are o lungime de aproximativ 70 km și se poate parcurge într-o singură zi, indiferent dacă alegeți trenul și bicicleta sau mașina personală, ca mijloc de transport. Noi am ales să folosim mijloace de transport alternativ, într-o frumoasă zi de vară, pornind din Gara CFR din Târgu Mureș. Garniturile trenului operat de compania Interregional dispun de suporți pentru biciclete, astfel am putut transporta cu trenul bicicletele din Târgu Mureș până la Brâncovnești. Durata călătoriei este de aproximativ o oră, iar biletul costă în jur de 8 lei/pers. preț întreg. 

De la Halta Brâncovenești, prima oprire a fost Castelul Kemény, unde ghid ne-a fost chiar unul din descendenții familiei Kemény, Dl. Nagy Kemény Géza.  

Castelul Kemény, Brâncovenești
Situat pe valea Mureșului Superior, în prezent reflectă cu fidelitate elementele barocului târziu, de după schimbările din 1818. Aici a funcționat în perioada interbelică asociația culturală ”Helikon”, care aduna la castel cele mai proeminente personaje literare maghiare ale timpului. Din anul 2014, castelul a ajuns din nou în proprietatea familiei Kemény, care l-a deschis pentru public!

Program de vizitare: Ma - V 10.00 – 17.00 / S – D 9.00 – 18.00
Luni închis.
Contact: +4 0741 225 141

De la Brâncovenești am încălecat pe biciclete și am pedalat pe un drum secundar, liniștit, în direcția Gurghiu. Am trecut prin localitățile Ideciu de Sus, Ideciu de Jos, Solovăstru, Jabenița și Adrian. La ieșirea din Adrian, ne-am îndreptat spre centrul localității Gurghiu, unde ne-am oprit la Castelul Rákoczy-Bornemisza, sau fosta Școală de pădurari, cum îl cunosc localnicii.

Pe acest segment de drum vă puteți bucura de imagini care evocă viața rurală tihnită, dar puteți și să profitați de o pauză de baie, la Băile Sărate Ideciu de Jos sau de Băile de la Jabenița, ambele fiind chiar lângă drum.

Ajunși la castel, am vizitat curtea interioară și ne-am plimnbat în frumosul parc dendrologic, care adăpostește peste 350 de specii de plante. Din parc se poate ajunge pe o potecă tocmai până în vârful dealului ce domină castelul, unde se află în prezent o capelă, și unde se mai pot vedea ruinele primei cetăți de apărare din zonă. 

Castelul Rákóczi –Bornemisza, Gurghiu
Baronul János Bornemisza a restaurat primul castel de vânătoare, construit în 1642 și l-a extins între 1718 – 1734, în stil baroc. În anul 1881 prințul moștenitor Rudolf al Austriei a reamenajat și a transformat clădirea în castel de vânătoare, iar grânarul de lângă castel a fost transformat în casă de oaspeți. Parcul dendrologic de lângă castel reprezintă o adevărată atracție a castelului. Doar parcul se poate vizita.

De la Gurghiu turul ne-a purtat înapoi la drumul principal, de-a lungul Văii Mureșului, unde urma să ne orpim la castelele marii familii Teleki, dar nu înainte să ne delectăm ochii în Valea Gurghiului, unde am găsit umbră în Pădurea Mociar și unde am făcut o pauză de cafea la restaurantul cu cea mai frumoasă așeazare din zonă: Hunter VIP.

După câțiva kilometri pe drumul principal, cu mult mai circulat decât cele pe care le-am folosit până în acest punct, am ajuns în localitatea Gornești, la impunătorul Castel Teleki, care se află chiar la drum.

Castelul Teleki, Gornești
Construit în stil baroc, între 1772 și 1803, pe baza unui plan în formă de ”U”, în stilul palatelor ”Grassalkovich”, accesul către intrarea principală se face peste un pod.  Cea mai frumoasă parte a castelului este salonul mare de la etaj, unde s-a păstrat tencuiala originală, cele două sobe de porțelan alb în stil rococo și trei candelabre. Parcul englezesc cu copaci rari oferă un cadru minunat pentru diferite evenimente în aer liber. Castelul este momentan în curs de restaurare până în anul 2026!

Contact: +4 0749 356 134

După o vizită ghidată am continuat în direcția Târgu Mureș și ne-am oprit la Dumbrăvioara, ca să vedem Castelul Teleki, aparținând aceleiași familii, dar o ramură diferită.

Castelul Teleki, Dumbrăvioara
Construcția a fost începută în 1769 de cancelarul Transilvaniei, Sámuel Teleki, fondatorul Bibliotecii Teleki din Târgu Mureș și continuată de strănepotul lui, exploratorul Teleki Sámuel. Acesta a unit corpurile existente din secolul al XVIII-lea, cu corpul central neobaroc, transformându-le într-un tot unitar. Castelul a fost considerat unul dintre cele mai fastuos amenajate locuinţe aristocratice transilvănene din perioada interbelică, însă, în urma devastării şi prădării postbelice, mobilierul a fost în mare parte distrus. Familia Teleki a primit înapoi castelul în 2005, dar l-a vândut, fiind acum o proprietate privată.

Castelul se vizitează, la cerere, doar cu programare prealabilă. Contact: +4 0757823242

Din Dumbrăvioara am părăsit drumul principal și ne-am îndreptat spre malul râului Mureș, iar înainte de podul peste Mureș de la intrarea în Glodeni, ne-am continuat drumul de-a lungul râului, în aval. Acesta a fost segmentul cel mai anevoios din tur, deoarece, după drumuri asfaltate, am pedalat pe pietriș și drum de pământ. Însă am avut parte de relaxare și ne-au acompaniat trilurile păsărilor, fără să ne deranjeze traficul. 

În dreptul localității Sângeorgiu de Mureș, am urcat la castelul Máriaffi, unde am avut parte de un tur ghidat.

Castelul Máriaffi, Sângeorgiu de Mureș
Așezat într-un cadru frumos, cu vedere spre râul Mureș, clădirea are două nivele și o structură simetrică, ambele fațade ale clădirii având 28 de metri lungime și un aspect ornamentat oferit de ferestrele încadrate de obloane și cornișe. Castelul a fost deținut de familia Petki din secuime până în prima jumătate a secolului al XIX-lea, iar în 1817 a devenit proprietatea familiei Máriaffi. La sfârșitul secolului al XIX-lea, castelul a fost renovat în stil eclectic, lucrările de construcție fiind executate de maistrul zidar Soós Pál din Târgu Mureș. 

În prezent, castelul Máriaffi este proprietatea Primăriei Sângeorgiu de Mureș, care are intenția să-l introducă în circuitul turistic, după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Castelul se poate vizita. Contact: +4 0721 233 751

De aici am revenit la Târgu Mureș, unde am ajuns după-masa spre seară, și am încheiat turul cu un binemeritat ospăț în Cetatea medievală din Târgu Mureș.

În concluzie, acest tur poate fi parcurs de oricine este pasionat de mișcare și are o pregătire minimă în mersul cu bicicleta. Trebuie să fiți pregătiți totuși pentru a petrece o zi întreagă în șaua bicicletei. Însă dacă aveți mai multe zile la dispoziție, puteți poposi o noapte la una din unitățile de cazare din zonă, dedicând astfel destul timp și pentru alte vizite, cum ar fi: o vizită la un atelier de lutieri din orașul Reghin, Muzeul etnografic în aer liber Anton Badea tot în Reghin sau o relaxare de câteva ore în apele sărate ale ștrandului de la Ideciu de Jos. În funcție de sezon, puteți admira câmpul înflorit de narcise de lângă Pădurea Mociar, puteți gusta un păstrăv proaspăt la Păstrăvăria din Lăpușna sau puteți mânca la Punctul Gastronomic Local din Ibănești.

Atât Valea Mureșului, cât și Valea Gurghiului oferă nenumărate posibilități de a petrece timpul liber, astfel că noi vă recomandăm să petreceți neapărat mai multe zile în zonă, ca să aveți timp să le explorați pe îndelete.

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay