Castel Zau de Câmpie

Cum să petreci 3 zile în județul Mureș

E vară, iar cerul senin şi zilele însorite te îmbie tot mai mult la o binemeritată vacanță. Dacă judeţul Mureş se găsește pe lista ta de destinații pentru o escapadă de 3 zile, sperăm că sugestiile nostre de mai jos te vor convinge să ne vizitezi. 
 
Modurile în care poţi descoperi frumuseţea şi farmecul unic al zonei sunt multe şi variate. Astfel, poţi opta pentru diverse locuri şi activităţi, de la municipiul reşedinţă de judeţ, Târgu Mureș și satele ce tăinuiesc tradiţii izvorâte din bogăţia multietnică, până la locuri încărcate de istorie. Iubitorii de natură şi drumeţii au la dispoziţie numeroase zone în care se pot lăsa pradă curgerii mai lente a timpului pentru a se (re)conecta cu tot ceea ce îi înconjoară, departe de agitaţia vieţii moderne. 
 
Oferta gastronomică a județului Mureș este și ea destul de atractivă, grație multiculturalității din regiune. Culorile şi aromele diverse invită curioșii la un adevărat festin al simțurilor. 
 
În funcţie de direcţia din care intri pe teritoriul judeţului Mureș, îți poţi începe vacanţa cu vizitarea principalelor obiective turistice din oraşe precum Târgu Mureş, Reghin, Sovata, Sighişoara sau Luduş. Dacă optezi pentru Târgu Mureş, o plimbare prin zona centrală este ocazia perfectă pentru a descoperi abundenţa culturală şi istorică ce caracterizează acest loc de confluenţă a diverselor etnii şi religii. O vizită la Palatul Culturii, o privire aruncată din Turnul Prefecturii care să surprindă oraşul de la înălţime, cele două catedrale ce străjuiesc Piaţa Trandafirilor, Sinagoga, Biserica Romano-Catolică, Biblioteca Teleki, Biserica Unitariană, Cetatea Medievală şi Biserica Reformată din incinta acesteia sunt doar câteva dintre argumentele care te vor convinge de bogăţia şi multiculturalitatea caracteristice târgului de pe Mureș. Nu rata nici zonele verzi precum Platoul Corneşti, cu Grădina Zoologică, Complexul de Agrement Weekend sau Malul Mureşului. Dacă-ţi direști mai multă linişte, te poţi relaxa la băile sărate din cadrul Complexului Apollo Wellness Club, din localitatea învecinată, Sângeorgiu de Mureş.
 
Dacă, în schimb, îți este mai la îndemână să-ți începi aventura din zona municipiului Reghin, ai ocazia să descoperi cum se fabrică viorile ce răsună în marile săli de concerte din întreaga lume. Centrul istoric se deschide sub privirile trecătorilor dezvăluind frumuseţea emanată de clădirile eclectice, secesioniste, neoclasice şi baroce care gravitează în jurul parcului din piața centrală. Biserica Evanghelică, cel mai vechi monument al oraşului, Muzeul Etnografic ”Anton Badea”, Pădurea Rotundă (cea mai înaltă zonă a orașului) şi poziţia sa geografică fac din Reghin un excelent punct de plecare în explorarea frumuseţilor naturale, culturale şi arhitecturale din jur. Ai ocazia să te aventurezi în una sau mai multe drumeţii în munţii Călimani şi Gurghiu, parcurgând diversele trasee turistice prezente în zonă, cum ar fi cele care duc pe vârful Scaunul Domnului ori să vizitezi fabuloasele Peşteri de mulaj de la Andreneasa. Sau poţi alege să te desfeţi cu peisajele de poveste din Defileul Mureşului Superior. Fie că te îndrepţi spre Rezervaţia de Stejari Seculari din Pădurea Mociar ori faci un tur al castelelor din zonă (castelul de vânătoare de la Lăpușna, castelul Ráckóczi Bornemisza din Gurghiu, Kendy-Kemény din Brâncovenești sau castelul Teleki de la Gornești), vei rămâne cu amintiri de nepreţuit.
 
Dacă intri în județul Mureș dinspre Sighişoara, vei descoperi, printre altele, casa în care se presupune că s-a născut Vlad Țepeș, personajul istoric care a inspirat renumitul roman Dracula. Pasionații de ciclism pot parcurge cu bicicleta peste 100 de km de trasee realizate de Fundaţia  ADEPT, care leagă satele săsești din jurul Sighișoarei, cum ar fi Cloaşterf, Saschiz sau Viscri. Nu foarte departe de limita dintre judeţele Braşov şi Mureş, în satul Cloaşterf, poţi admira biserica fortificată şi porni apoi cu bicicleta pe traseele din zonă care te conduc spre Sighişoara. Indiferent dacă alegi să parcurgi drumul până la Sighişoara cu bicicleta, cu maşina sau în orice alt mod, îți recomandăm să faci un popas în localitatea Saschiz, unde vei putea gusta din delicioasele prăjituri, clătite sau chiar îngheţată cu rubarbă, vegheat de ruinele Cetăţii Ţărăneşti ce datează din secolul al XIV-lea. Tot aici se găseşte şi Biserica Evanghelică, una dintre multele biserici săseşti fortificate, incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Rezervația naturală de stejari seculari de pe platoul Breite, cel mai bine conservat habitat de pajiște împădurită din centrul și estul Europei, merită la rândul său o oprire. La Sighişoara poţi explora cetatea medievală ce oferă o perspectivă încântătoare asupra oraşului şi zonelor limitrofe, atât pe timp de zi, cât şi noaptea. Oriunde privești, clădirile vechi dimprejur aşteaptă să le descoperi poveştile. Înainte de a părăsi Sighişoara, poţi face un popas şi în Daneş şi Seleuş pentru a vizita bisericile evanghelice fortificate, în stil gotic, precum şi unul dintre cele mai frumoase castele în stil renascentist din Ardeal, castelul Bethlen din satul Criş. Tot aici pasionaţii de călărie au posibilitatea de a călări sau de a lua lecţii de călărie la manejul unei pensiuni din zonă.
 
Odată lăsată în urmă Sighişoara, drumul poate continua spre Sovata. Aici te poţi răcori făcând o baie în Lacul Ursu, poţi vizita staţiunea şi celelalte lacuri cu apă dulce şi sărată. Poţi face chiar şi o plimbare cu mocăniţa până la Câmpu Cetății pentru a pescui păstrăv sau te poţi răsfăţa cu diverse tratamente disponibile în staţiunea balneară.  Însă, până a ajunge la această nouă destinaţie, avem câteva propuneri care să te ajute să profiţi de cât mai multe dintre posibilităţile oferite de teritoriul judeţului Mureş. La intrarea în satul Hetiur, pe colina de la marginea drumului european, se găseşte o biserică gotică, de mici dimensiuni, construită în secolul al XV-lea. Continuând drumul spre Sovata, după intersecţia din localitatea Bălăuşeri, următoarea oprire poate fi la castelul Rhédey din oraşul Sângeorgiu de Pădure, un castel în stil neobaroc, locul unde s-a născut stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, contesa de origine maghiară, Claudia Rhédey. Vizavi de castel se găseşte Biserica reformată construită la sfârşitul anilor 1200 unde, într-un sicriu de plumb în cripta aflată sub biserică, se odihneşte trupul contesei. La o distanţă de aproximativ 5 km de oraş se află şi lacul de acumulare Bezidul Nou, ce atrage numeroşi turişti, în special pe timpul verii. Lacul are o poveste interesantă datorită faptului că, aici, a existat înainte un sat care a fost inundat, în mod deliberat, pentru a crea barajul și lacul.
 
Câmpul Cetăţii şi Călugăreni sunt de asemenea două localităţi, demne de avut în vedere pe parcursul celor câtorva zile petrecute în judeţul Mureş. Iubitorii de natură, aer curat şi pescuit ar aprecia un popas în satul Câmpul Cetăţii, situat la puţin peste 15 km de Sovata, sat străjuit de numeroase coline verzi ce găzduieşte an de an, în luna septembrie un festival al baloanelor cu aer cald. Gurmanzii se pot bucura de un păstrăv, proaspăt pescuit în iazurile special amenajate, la Hanul Pescăresc considerat a fi cea mai mare păstrăvărie din ţară. 
 
Deşi ar mai fi multe de spus vom încheia sugestiile noastre cu aşezarea din Călugăreni, unde atât curioşii, cât şi pasionaţii de istorie se pot delecta cu vizitarea obiectivelor precum Biserica romano-catolică din secolul al XV-lea, Centrul de olărit, Teatrul Şură, Ruinele cetăţii Vityal, Biserica fostei mănăstiri a Franciscanilor şi bineînţeles Castrul roman din Parcul Arheologic ce ascunde urme ale civilizației romane la Călugăreni.
 
Degustarea celor mai bune vinuri locale ar putea fi un mod inedit de a-ți lua la revedere, sărbătorind astfel descoperirile şi experienţele minunate cu care ai avut ocazia să te întâlnești pe durata vacanţei petrecute în primitorul judeţ Mureş. Ai ocazia să faci asta la podgoriile Cramei Villa Vinèa din localitatea Mica, unde pe lângă vinurile de excepţie obţinute din cele 12 soiuri locale şi internaţionale de viţă de vie te puţi delecta cu o privelişte unică asupra văii Târnavelor. De asemenea, podgoriile din Batoş, aparţinând Cramei Liliac, vă oferă o experiență inedită, unde peisajul secular îmbrăţişează tehnica modernă pentru a-ți permite să savurezi preţioasele vinuri autohtone. 
 
Sperăm că sugestiile noastre ți-au fost de folos... Bucură-te-vă de escapada în județul Mureș și împărtășește și altora cât de bine se pot simţi aici.
 

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay